5 tips tegen zomerdepressie

5 Tips tegen zomerdepressie en zomerdip

Elk jaar is het weer raak. Daar is die kleverige rotzomer weer. Ik kan me niet concentreren, vind niks de moeite waard en tegelijk valt alles tegen. Wat de fok is er mis met mij? De zomer hoort toch leuk te zijn?

In mijn hoofd wel ja. Ik raak in vervoering van het idee dat ik met vrienden tot diep in de nacht de ukelele bespeel rondom een kampvuur. We hoeven nergens heen, leven in het moment en doen het de volgende dag nog eens dunnetjes over. Zo bracht ik in mijn tienertijd menig zomernacht door.

Maar al mijn vrienden van vroeger én nu moeten gewoon elke dag naar hun werk, hebben een baby thuis, zijn verhuisd naar de andere kant van het land en worden tegenwoordig al om half negen moe. En ik eigenlijk ook.

Dus zit ik te smoren in een bedompte woonkamer of voor me uit te zuchten in een achtertuin vol sneue sprieten en verpauperd tuinmeubilair. Vakantieman, gezellig he!

Fear of missing out

Ik ben niet de enige die de zomer maar een corvee vind. Volgens cijfers van het Fonds Psychische Gezondheid lijden meer dan 17.000 Nederlanders aan een heuse zomerdepressie, en hebben nog drie keer zo veel Nederlanders last van een zomerdip.

Er zijn een hoop oorzaken te noemen. Mijn onvrede valt onder het kopje “te hoge verwachtingen”, of “FOMO”: Fear of Missing Out. “Iedereen heeft het leuk behalve ik”. Op facebook dartelt iedereen in zee met een opblaaseenhoorn en mojito-met-pluutje terwijl jij gewoon om half negen bij de koffie-automaat staat voor een droevig teiltje uilenzeik.

Eenzaam & kleverig

Ook een gebrek aan sociale contacten komt in de zomer keihard aan. Alleen zijn heeft nog zo z’n charme wanneer je met een warme choco, Harry Potter en dekentje op de bank kunt wegkruipen. In de zomer valt eenzaamheid in al zijn noodgedwongen naaktheid extra rauw op je dak.

Fysieke ongemakken in de hitte

Slapen, ook zo’n lolletje. Het mag een wonder heten dat ik niet elke nacht over de bedrand zeil, gezien de windhoos die mijn ventilator veroorzaakt. Niet dat zo’n mini-orkaan veel helpt. Het blijft een plakkerige en benauwde bedoening. Het slaapgebrek dat menig Nederlander ervaart in de zomer schijnt mede debet te zijn aan de zomerdepressies en -dips.

En dan hebben we het nog niet gehad over de confrontatie met de speklapjes die in de winter rustig in je legging liggen te maffen. Met 30 graden MOET je je dijen wel prijsgeven aan de buitenlucht. Op instagram zie je alleen de buiken die de six-pack-test hebben doorstaan. Niet relaxed voor je zelfbeeld.

Maar genoeg geklaagd nu. Wat kun je doen om toch ongesmolten de zomer door te komen?

5 tips om je zomerdip te verzachten

1. Toch leuke dingen doen

Als een druipkaars aan de keukentafel zitten maakt de boel alleen maar erger. Dan maar alleen de paden op en de lanen in, dan maar wegsmelten op een terras! Of plan een bezigheid die je helemaal opslokt. Bouw eindelijk je eigen website, leer paardrijden of lees die stapel boeken die al maanden op je nachtkastje ligt. 

2. Plan je zomer slim

Tref zo vroeg mogelijk voorbereidingen: boek je vakantie(s), maak afspraken met vrienden (dan staan ze maar), boek die ene zomercursus en…

3. Koop bijtijds een airco

Het is een rib uit je lijf, maar OMG wat is dat het waard. Binnen een uur van 30 naar 20 graden. Gordijnen dicht, kaarsjes, huispak aan… het lijkt al zowat kerst! Genieten. Airco nog iets te duur? Schuim stad en land af op zoek naar plekken met airco (tip: IKEA, La Place).

4. Mijd (de oppervlakkige) sociale media

Stop de confrontatie met al die bruine beach body’s en zonsondergangen met palmbomen. Steek liever energie in het creëren van je eigen herinneringen.

5. Praat erover en zoek de verbinding op

Je bent niet alleen. Als je te veel alleen gaan zitten smelten bevestig jezelf alleen maar in het idee dat je een eenzame rukker bent. Zoek lotgenoten op, ga op bezoek bij die mensen die het hele jaar geen tijd voor je hadden, ga naar een meetup of ontvang couchsurfers op je (weliswaar klamme) bank!

Nog even volhouden amigo’s… de herfst komt vanzelf weer!

Wat doe jij tegen een zomerdip? Vertel het me alsjeblieft in de comments!

Facebook Comments

Leave A Comment